تعریف کمالگرایی و چند راهکار برای غلبه بر آن
راه های مقابله با کمالگرایی چیست؟
کمالگرایی یعنی داشتن معیارها و خواستههایی که غیر واقع گرایانه هستند.افراد کمالگرا سعی میکنند کارهایشان را به حالت وسواسی و بدون نقص انجام دهند و اگر غیر از این باشد، به شدت عصبی و مضطرب میشوتد.به طور خلاصه میتوان گفت، کمالگرایی یعنی تلاش فرد برای بیعیب و نقص بودن و تنظیم استانداردهایی که دستیابی به آن غيرممکن است.
کمالگرایی خوب است یا بد؟
این اصلا بد نیست که یک نفر بخواهد کامل و بی نقص باشد. اما تقریباً غیرممکن است که بتوانیم در هرچیزی بی نقص باشیم. کمال گرایی وقت و انرژی، اعتماد به نفس و عزت نفس افراد را تا حد زیادی میگیرد. با این حال، کمالگرایی فقط در شکل مثبت آن، میتواند انرژی محرکی فراهم کند که به دستاوردهای بزرگ منجر شود.
کمالگرایی مثبت چیست:
کمالگرایی مثبت حالتی از وظیفه شناسی،ملاحظهگر بودن، دقیق بودن، و محتاط بودن را توصیف میکند. شکل مثبت(کارآمد و طبیعی) کمال گرایی بیشتر با بعد وظیفه شناسی مرتبط است، در حالی که شکل منفی(افراطی) آن بیشتر به جنبه ی روان رنجوری آن شبیه است.
نشانههای کمالگرایی منفی:
• به شدت از شکست خوردن میترسند
• به راحتی ناامید و افسرده میشوند
• استانداردهای بسیار بالایی دارند
• به شدت رویاپردازند
• همیشه سعی میکنند بهترین باشند
• حد وسط ندارند به اصطلاح تفکر صفر و صد دارند
• همیشه به این فکر میکنند که آیا نتیجه آیده آل خواهد شد یا خیر
•اعتماد به نفس شما به آنچه انجام میدهید و واکنش دیگران به نتیجه کار شما بستگی دارد
راه های مقابله با کمالگرایی منفی:
انتخاب اهداف واقع گرایانه
یک هدف واقع گرایانه هدفی است که با توجه به ذهنیت فعلی، سطح انگیزه، چارچوب زمانی، مهارت ها و توانایی های خود بتوانید به آن برسید.باید شرایط و موقعیت را براساس حقایق موجود بررسی کنیم نه آنچه خودمان میخواهیم.
کنار گذاشتن مقایسه خود با دیگران
افرادی که دوست دارند در همه چیزشان کامل باشد و هميشه برتر از دیگران باشند، مدام در حال مقایسه کردن خود با دیگران هستند. این افراد اغلب به این نتیجه میرسند که دیگران کاملتر هستند و خودشان نمیتوانند به جایگاهی که دوست دارند برسند. این نوع طرز فکر و مقایسه کردن پی در پی، روحیهشان را بیشتر تضعیف و میکند همچنین این افکار باعث کاهش جذابیت و کمبود عزت نفس خواهد شد.
زندگی کردن در لحظه
زمانی که ما خودمان را برای زندگی در لحظه آموزش می دهیم، خود را در آن لحظه فرو می بریم و زیبایی آن را کشف می کنیم. ما یاد می گیریم که روی انرژی خود تمرکز و آن را مدیریت کنیم.
اجتناب از اهمال کاری
اهمال کاری یک رفتار شایع در میان افراد کمال گرا می باشد. فرد کمال گرا انجام کارها را تا زمانی که به نظر وی زمان مناسبی است به تأخیر می اندازد. قطعا انجام دادن کارها حتی در حد متوسط بهتر از انجام ندادن آن ها به امید رسیدن یک روز خوب می باشد. همچنین آگاهی از این نکته که پیشرفت تدریجی و گام به گام رخ می دهد سبب کاهش استرس و ایجاد انگیزه برای کارها می شود.
کنار گذاشتن تفکر صفر و صدی
تفکر صفر و صدی یعنی یک چیزی یا خوب است یا بد و هیچ نقطه میانی دیگری وجود ندارد.برای مقابله با این خطای شناختی باید باور کنیم که عقاید و باورها نسبی هستند و فهم ما از حرفها و رفتار دیگران تنها تفسیر و برداشت ما از موضوع است.
سخن آخر
در این مقاله کامل توضیح دادیم تعریف کمال گرایی، انواع آن و چگونگی مقابله با آن را مطرح کردیم.فراموش نکنید ما برای اینکه از زندگی لذت ببریم نیازی نیست تا بهترین نسخه از خودمان باشیم و بهای آن را با افسردگی و اضطراب بپردازیم. ما حق داریم اشتباه کنیم و شکست بخوریم. به جای قهرمان بودن در دنیایی خیالی، آدم معمولی زندگی خودمان باشیم.
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] نیز باید بیش از اندازهی لازم وقت صرف کنید. یکی از ویژگی افراد کمالگرا دقت زیاد به جزئیات است، بهقدری درگیر توجه به جزئیات […]