تفاوت دل‌بستگی و وابستگی و راه‌های رهایی از وابستگی

 رهایی از وابستگی و تفاوت دل‌بستگی و وابستگی در نوع روابط است. رهایی از وابستگی ضروری است زیرا در وابستگی فرد بدون دوست یا پارتنر خود نمی‌تواند زندگی کند و به شدت به فرد مقابل وابسته است. درحالی که دو عاشق یا دوست، در یک رابطه بالغانه وابستگی را به دل‌بستگی تبدیل می‌کنند تا درنهایت بتوانند به عشق و حس تکرار نشدنی آن دست یابند. در واقع در دلبستگی احساس آرامش و امنیت بیشتر است.

 

تعریف وابستگی:

هر گونه اتکا نسبت به دیگران وابستگی تعریف می شود. البته این وابستگی می تواند وابسته به نیاز های گوناگونی باشد مانند: وابستگی مالی، وابسته بودن به شخص، نهاد و یا ارگان خاصی وابستگی رشدی، وابسته بودن کودک به والدین برای رشد و مراقبت… در این مقاله مقصود ما وابستگی عاطفی است.

 

وابستگی خوبه یا بد؟

در هر زمینه‌ای که وابستگی داریم؛ اگر قبل از آن وابستگی؛ استقلال را تجربه نکرده باشیم؛ وابستگی‌مان همواره با ترس است. تا زمانی که نتوانیم به استقلال دست یابیم، وابستگی به سلامت روح و روانمان آسیب خواهد زد. افراد با شخصیت کاریزماتیک، وابستگی کمتری نسبت به دیگران دارند.

 

ویژگی افراد وابسته و دلبسته:

افراد وابسته احساس می‌کنند که آزادی خود را از دست داده‌اند و یک احساس ناامنی و شک و تردید از رابطه را احساس می‌کنند. درحالی که در دلبستگی ایمن، رابطه به صورت پایدار به وجود می‌آید و افراد به‌ واسطه خواستن یکدیگر به هم نزدیک می‌شوند و هردو تمایل به ادامه رابطه دارند. اما در وابستگی بیشتر هیجانات حکمرانی می‌کنند و وضعیت رابطه به بدون یا نبودن فرد مقابل بستگی دارد.

 

راه های رهایی از وابستگی:

 

عزت نفس خود را افزایش دهید

عزت‌نفس ، ریشه و بنیان وجودی ماست که اگر تمام آن را از دست بدهیم به پوچی می‌رسیم. به طور کلی عزت نفس یعنی این که من نسبت به توانایی‌های خود، چه دیدگاهی دارم و تا چه اندازه خود را ارزشمند می‌دانم و برای خود احترام قائل هستم. در واقع عزت نفس و اعتماد به نفس قدرتمندترین و مهم‌ترین بخش شخصیت هر انسان را تشکیل می‌دهند.

روابط اجتماعی خود را گسترش دهید

زندگی همه آدم‌ها به روابط و ارتباطاتشان پیوند خورده است. شما از ساده‌ترین کار و فعالیت‌ها تا سخت‌ترین و پیچیده‌ترین‌های آن، نیاز به ارتباط با دیگران دارید. تاثیر روابط اجتماعی در زندگی به وضوح مشخص است و به راحتی می‌توانید فواید و مزایای آن را در موارد کوچک و بزرگ ببینید. گسترش ارتباطات باعث می‌شد وابستگی افراطی در افراد کاهش یابد.

از افراد موفق الگو بگیرید

اگر یک باوری به شما قدرت می بخشد و باعث می شود به نتیجه مورد نظرتان برسید پس آن باور از نظر شما صحیح است ولی اگر باوری به جای اینکه به شما قدرت ببخشد، شما را محدود و تضعیف می کند پس این باور اشتباه است. با الگو قرار دادن افراد موفق خودتان از بند محدودیت‌ها خارج کنید.

استقلال خود را حفظ کنید

افرادی که استقلال ندارند، وابسته اند و توجه شان بیشتر معطوف به دیگران است تا خودشان، اهل فکر کردن و اندیشیدن نیستند و چون خود را قبول ندارند دائم دنبال کسی هستند تا به جای آن ها تصمیم بگیرد و مسئولیت را از گردن آن ها سلب کند.

تنهایی وقت گذراندن را تمرین کنید

گذراندن اوقات تنهایی به این معنی است که می توانید بدون فشارها و قضاوت هایی که دیگران ممکن است تحمل کنند، زندگی کنید. انسان موجودی اجتماعی است اما داشتن وقت تنهایی با خود، برای رشد و پیشرفت شخصی بسیار مهم است. در صورت احساس تنهایی بهتر است راه‌های مقابله با تنهایی را تمرین کنید.

از خودتان مراقبت کنید

خود مراقبتی یعنی انجام دادن هر قعالیتی که برای دستیابی به زندگی شاد و متعادل لازم است. خود مراقبتی به جسم، ذهن و روح ما انرژی می‌بخشد و باعث سرزندگی‌مان می‌شود، احساس خوشبختی ما را بیشتر می‌کند، توانایی موفقیت را در ما افزایش می‌دهد و باعث بهبود کیفیت روابط و سطح زندگی‌مان می‌گردد.

برای خود ارزش قائل شوید

بهای شخصی در هسته اصلی وجود ماست، بدین معنا که چگونه گام برداشتن در زندگی و هدفمان و چگونه لیاقت خود را به عنوان انسان رشد دادن از نشانه‌های آن است و ما همچنین می‌توانیم استدلال کنیم که احساس ارزشمندی شخصی در قبال روابطی که برقرار می‌کنیم و مسیرهای زندگی که انتخاب می‌کنیم، نقش بسزایی دارند.

 

سخن آخر

اگر شما و یا شریک عاطفی‌تان دچار وابستگی ناسالم هستید، این وابستگی می‌تواند بر کیفیت رابطه شما و همچنین بر کیفیت زندگی شما تاثیر منفی بسیاری داشته باشد. وابستگی ناسالم اضطراب، خشم، عذاب، ترس و احساسات ناخوشایند دیگری را با خود همراه دارد. ما در این مقاله راه‌های مقابله با وابستگی را برای شما ذکر کردیم در صورتی که این راهکارها در شما تغییراتی ایجاد نکرد، از مشاور یا روانشناس کمک بگیرید.

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.